Dilkolik - Yabancı Dil Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Türkiye'nin Eğitim ve Yabancı Dil Portalı

PortalAnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

Vygotsky'nin Bilişsel Gelişim Kuramı

YazarMesaj
old_boy
Dilkolik Üyesi
Dilkolik Üyesi

Mesaj Sayısı : 92 Başarı Puanı : 211 Rep Gücü : 3 Kayıt tarihi : 17/10/09

Vygotsky'nin Bilişsel Gelişim Kuramı Empty
MesajKonu: Vygotsky'nin Bilişsel Gelişim Kuramı   Vygotsky'nin Bilişsel Gelişim Kuramı Puce-p11Ptsi 1 Mart 2010 - 4:41

Vygotsky; bilişsel gelişimde, hem gelişimsel hem de çevre etmenlerinin birlikte dikkate alınması gerektiğini belirten ilk kuramcıdır. Gesell, Werner ve Piaget’nin kuramlarını incelemiş ve bu kuramcıların öne sürdüğü içselleştirmenin önemini benimsemiştir. İnsanın ancak toplumsal tarihi muhteva içinde anlaşılabileceğini vurgulamıştır.

Lev Vygotsky, çocuğun sosyal çevresinin bilişsel gelişimde önemli bir rolü olduğunu savunmaktadır. Vygotsky, "çocuklar çevrelerindeki kişileri ve onların sosyal dünyalarını gözleyerek öğrenmeye başlar." görüşünü dile getirir.

Vygotsky'nin görüşlerine baktığımızda şunları görürüz; çocukların edindikleri kavram, fikir,olgu becerilerin kaynağı sosyal çevredir. Eğitimin amacı ise, çocuğun gelişime açık alanını etkili bir şekilde kullanmasını sağlamaktır. Okullarda da öğretmen öğrencileri aşırı derecede bağımsız bırakmamalıdır. Gelişime açık alanda bireylerin çevreleriyle etkileşimleri sonucu elde ettikleri sosyal bilgi bireysel bilgi haline gelir ve bireysel bilgi büyür.
Bilişsel gelişimde dış etkenlerin önemi üzerinde durur. Bruner gibi eğitimin bireyselleştirilmesine önem vermiştir. Eğitime yön veren ilkeleri şunlardır:

1. Eğitim bireyi geliştirir
2. Eğitim bir süreçtir ve öğretmenin rehberliğinde gerçekleştirilir
3. Öğrenmede bireysel özellikler ve farklılıklar dikkate alınmalıdır.
4. Öğrenme çocuğun kültürü ve sosyal değerleri içselleştirilmesini sağlamalıdır.
5. Çocuklar birbirinden ya da akran öğreticisinden yararlanmalıdır.
old_boy
Dilkolik Üyesi
Dilkolik Üyesi

Mesaj Sayısı : 92 Başarı Puanı : 211 Rep Gücü : 3 Kayıt tarihi : 17/10/09

Vygotsky'nin Bilişsel Gelişim Kuramı Empty
MesajKonu: Geri: Vygotsky'nin Bilişsel Gelişim Kuramı   Vygotsky'nin Bilişsel Gelişim Kuramı Puce-p11Ptsi 1 Mart 2010 - 4:49

Vygotsky'nin bilişsel gelişimle ilgili görüşleri düşünüldüğünde aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Çocuğun belirli bir bilişsel yeterliliğe ulaşması çevresiyle kurduğu etkileşimin yoğunluğuna bağlıdır.
B) Çocukların eğitiminden sorumlu olan kişilerin yapması gereken onların içsel denetimlerini oluşturmalarını sağlamaktır.
C) Çocukların bilişsel gelişimleri düşünüldüğünde bu süreci başarıyla atlatabilmeleri için özgür bırakılmaları gerekmektedir.
D) Çocukların bilişsel gelişimleri, öncelikli olarak yakın çevrelerinin belirleyiciliğinden kendi kendilerine yapabilecekleri, düzenleyebilecekleri bir süreç şeklinde olmaktadır.
E) Çocuklar; aileleri, yetişkinler ve akranların bilgi vermeleri ve yol göstermeleriyle, onların gelişimine yardımcı olmaktadırlar.

Kaynak : Takvim & Yargı

Cevap

Spoiler:

1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Bilgiyi İşleme Kuramı
» Bilişsel Çıraklık
» Yabancı Dil Öğretim Yöntemleri - Bilişsel Öğrenme Yaklaşımı
» Eğitim Bilimleri - Gelişim Psikolojisi Sorusu