Dilkolik - Yabancı Dil Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Türkiye'nin Eğitim ve Yabancı Dil Portalı

PortalAnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

Almancaya giriş ve Almancada Artikeller

3 posters
YazarMesaj
Ali Çakır
Dilkolik Kurucusu
Dilkolik Kurucusu
Ali Çakır

Mesaj Sayısı : 580 Başarı Puanı : 1212 Rep Gücü : 42 Kayıt tarihi : 29/07/09 Yaş : 44 Nerden : Malatya Ruh Hali : 39

Almancaya giriş ve Almancada Artikeller Empty
MesajKonu: Almancaya giriş ve Almancada Artikeller   Almancaya giriş ve Almancada Artikeller Puce-p11C.tesi 2 Ocak 2010 - 6:41

Almancada her isim bir artikelle birlikte kullanılır. Üç tane belirli artikel vardır "der, die ve das". Ayrıca Almancada cins isimler de büyük harfle başlar ve bu önemli bir kuraldır. İsimleri öğrenirken hangi artikelle birlikte kullanıldığını öğrenmeniz gerekir. Bu başlangıçta zor gibi görünsede zamanla alışırsınız ve artikelleri otomatikmen öğrendiğinizi farkedersiniz. Örnekler üzerinden inceleyelim.

der Tisch = Masa
die Katze = Kedi
das Buch = Kitap

Gördüğünüz gibi artikeller isimlerin önünde bu şekilde bulunur ve dikkat ederseniz isimlerin ilk harfi büyük yazılmıştır. Genel olarak erkek isimler için "der", dişil isimler için "die", nötr isimler için "das" kullanılır. Bunu şu şekilde ifade etmek çok daha doğru olur, özellikle meslek, hayvan v.b isimleri belirtirken ismin belirttiği şey erkekse "der", dişiyse "die" kullanılır. Yoksa der Tisch = Masa kelimesinin her hangi bir cinsiyeti yoktur. Bu kafanızı karıştırmasın.

Almanca cinsiyet ayrımının çok fazla yapıldığı bir dildir.

Bu konuyu daha iyi pekiştirmeniz için aşağıdaki örneklere bakabilirsiniz.

der Mann = Adam
die Frau = Kadın
das Kind = Çocuk

der Stuhl = Sandelye
die Tür = Kapı
das Fenster = Pencere

der Hahn = Horoz
die Kuh = İnek
das Tier = Hayvan

Bu şekilde isimler artikellerle birlikte kullanılır. İsimleri öğrenirken artikelleri de birlikte öğrenmek en iyisidir.

Bu konuda işinize yarayacak bazı genellemeler verebiliriz. Böylece o isimlerle karşılaştığınızda otomatikmen artikelini tahmin edebilirsiniz.

- Gün, ay ve mevsim isimlerinin hepsi "der" artikelini alır.

der Montag = Pazartesi
der Dienstag = Salı
der Januar = Ocak
der Februar = Şubat
der Frühling = İlkbahar
der Sommer = Yaz

- Sonu "-ei, -in, -ion, -tät, -heit, -keit, -ung, -schaft" ile biten isimler "die" artikelini alır.

die Bücherei = Kitapevi
die Melodie = Melodi
die Lehrerin = Kadın Öğretmen
die Nation = Ulus
die Universität = Üniversite
die Gelegenheit = Fırsat
die Neuigkeit = Yenilik
die Wohnung = Ev
die Wissenschaft = Bilim

- Sonu "-chen veya -lein" takıları ile biten ve anlamları küçültülmüş isimler "das" artikelini alır.

das Mädchen = Kız çocuk
das Fräulein = Evlenmemiş kadın
das Büchlein = Kitapçık
das Häuschen = Evcik, Kulübe

- Sonu "-tum ve -(i)um takıları ile biten isimler "das" artikelini alır.

das Altertum = Eski çağ
das Eigentum = Mülkiyet
das Gymnasium = Lise
das Radium = Radyum (ve tüm kimyasal elementler)

İstisnalar = der Reichtum = Zenginlik, der Irrtum = Yanılma

Umarım Artikeller konusunu anlamışsınızdır. Konuya yorum yaparak bize geri bildirim verebilirsiniz ve biz de bu doğrultuda gerekli düzenlemeleri yaparız.
http://www.dilkolik.org
antidepresan
Yeni Üye
Yeni Üye
antidepresan

Mesaj Sayısı : 10 Başarı Puanı : 16 Rep Gücü : 1 Kayıt tarihi : 15/01/10 Öğrenmek İstediği Diller :
  • İtalyanca
  • Hollandaca

MesajKonu: Geri: Almancaya giriş ve Almancada Artikeller   Almancaya giriş ve Almancada Artikeller Puce-p11Cuma 15 Ocak 2010 - 9:37

-ion ile bitenlerle ilgili üç istisnâmız var.
der Skorpion
der Medallion
der Spion
Lehrerin
Almanca Öğretmeni
Lehrerin

Mesaj Sayısı : 28 Başarı Puanı : 30 Rep Gücü : 0 Kayıt tarihi : 23/11/10 Ruh Hali : 17 Bidiği Diller :
  • Türkçe
  • Almanca
  • İngilizce
Öğrenmek İstediği Diller :
  • İspanyolca
  • İtalyanca
  • Hollandaca

MesajKonu: Geri: Almancaya giriş ve Almancada Artikeller   Almancaya giriş ve Almancada Artikeller Puce-p11Salı 30 Kas. 2010 - 3:10

Öğrencilerin en çok zorlandığı konulardan biri ve yardım etmekte zorlanıyorum. Kesinlikle en başından isimlerin artikelleriyle öğrenmesi gerekiyor sizin de dediğiniz gibi, sadece kelimeyi öğrenmiş öğrencilere sonradan artikelleri benimsetmek daha zor oluyor.

1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Almanca belirli ve belirsiz artikeller (bestimmter und unbestimmter Artikel) (video)
» YGS giriş belgeleri ÖSYM sitesinde
» LYS giriş belgeleri ÖSYM'nin sitesinde
» ÖSYM: Giriş belgelerini özenle saklayın
» Açık Öğretim sınav giriş yerleri belli oldu