Almancaya giriş ve Almancada Artikeller
Almancada her isim bir artikelle birlikte kullanılır. Üç tane belirli artikel vardır "der, die ve das". Ayrıca Almancada cins isimler de büyük harfle başlar ve bu önemli bir kuraldır. İsimleri öğrenirken hangi artikelle birlikte kullanıldığını öğrenmeniz gerekir. Bu başlangıçta zor gibi görünsede zamanla alışırsınız ve artikelleri otomatikmen öğrendiğinizi farkedersiniz. Örnekler üzerinden inceleyelim.
der Tisch = Masa
die Katze = Kedi
das Buch = Kitap
Gördüğünüz gibi artikeller isimlerin önünde bu şekilde bulunur ve dikkat ederseniz isimlerin ilk harfi büyük yazılmıştır. Genel olarak erkek isimler için "der", dişil isimler için "die", nötr isimler için "das" kullanılır. Bunu şu şekilde ifade etmek çok daha doğru olur, özellikle meslek, hayvan v.b isimleri belirtirken ismin belirttiği şey erkekse "der", dişiyse "die" kullanılır. Yoksa der Tisch = Masa kelimesinin her hangi bir cinsiyeti yoktur. Bu kafanızı karıştırmasın.
Almanca cinsiyet ayrımının çok fazla yapıldığı bir dildir.
Bu konuyu daha iyi pekiştirmeniz için aşağıdaki örneklere bakabilirsiniz.
der Mann = Adam
die Frau = Kadın
das Kind = Çocuk
der Stuhl = Sandelye
die Tür = Kapı
das Fenster = Pencere
der Hahn = Horoz
die Kuh = İnek
das Tier = Hayvan
Bu şekilde isimler artikellerle birlikte kullanılır. İsimleri öğrenirken artikelleri de birlikte öğrenmek en iyisidir.
Bu konuda işinize yarayacak bazı genellemeler verebiliriz. Böylece o isimlerle karşılaştığınızda otomatikmen artikelini tahmin edebilirsiniz.
- Gün, ay ve mevsim isimlerinin hepsi "der" artikelini alır.
der Montag = Pazartesi
der Dienstag = Salı
der Januar = Ocak
der Februar = Şubat
der Frühling = İlkbahar
der Sommer = Yaz
- Sonu "-ei, -in, -ion, -tät, -heit, -keit, -ung, -schaft" ile biten isimler "die" artikelini alır.
die Bücherei = Kitapevi
die Melodie = Melodi
die Lehrerin = Kadın Öğretmen
die Nation = Ulus
die Universität = Üniversite
die Gelegenheit = Fırsat
die Neuigkeit = Yenilik
die Wohnung = Ev
die Wissenschaft = Bilim
- Sonu "-chen veya -lein" takıları ile biten ve anlamları küçültülmüş isimler "das" artikelini alır.
das Mädchen = Kız çocuk
das Fräulein = Evlenmemiş kadın
das Büchlein = Kitapçık
das Häuschen = Evcik, Kulübe
- Sonu "-tum ve -(i)um takıları ile biten isimler "das" artikelini alır.
das Altertum = Eski çağ
das Eigentum = Mülkiyet
das Gymnasium = Lise
das Radium = Radyum (ve tüm kimyasal elementler)
İstisnalar = der Reichtum = Zenginlik, der Irrtum = Yanılma
Umarım Artikeller konusunu anlamışsınızdır. Konuya yorum yaparak bize geri bildirim verebilirsiniz ve biz de bu doğrultuda gerekli düzenlemeleri yaparız.