Dilkolik - Yabancı Dil Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Türkiye'nin Eğitim ve Yabancı Dil Portalı

PortalAnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

um.....zu yapısı (mastar)

3 posters
YazarMesaj
Ali Çakır
Dilkolik Kurucusu
Dilkolik Kurucusu
Ali Çakır

Mesaj Sayısı : 580 Başarı Puanı : 1212 Rep Gücü : 42 Kayıt tarihi : 29/07/09 Yaş : 44 Nerden : Malatya Ruh Hali : 39

um.....zu yapısı (mastar) Empty
MesajKonu: um.....zu yapısı (mastar)   um.....zu yapısı (mastar) Puce-p11Çarş. 23 Eyl. 2009 - 5:16

um ...... zu kalıbı mastar cümleler oluşturmak için kullanılır. Eğer cümlede modalverb varsa modalverb, eğer fiil varsa fiil yalın halde zu'dan sonra bulunur. Türkçeye ise daha çok "-mek için" olarak çevirilir. Buna Türkçe örnek vermek gerekirse;

Okula gitmek için otobüse bindi. Yada;
Okula gidebilmek için otobüse bindi.

Örnekler ;
Ich trage eine Brille, um besser zu sehen (Daha iyi görmek için gözlük takıyorum.)
Ich trage eine Brille, um besser sehen zu können (Daha iyi görebilmek için gözlük takıyorum.)
Peter arbeitet viel, um die Prüfung bestehen zu können. (Peter imtihanı başarabilmek için çok çalışıyor.)
Der Tourist fragt den Polizisten, um den Weg zu finden. (Turist yolu bulmak için polise soruyor.)
http://www.dilkolik.org
antidepresan
Yeni Üye
Yeni Üye
antidepresan

Mesaj Sayısı : 10 Başarı Puanı : 16 Rep Gücü : 1 Kayıt tarihi : 15/01/10 Öğrenmek İstediği Diller :
  • İtalyanca
  • Hollandaca

MesajKonu: Geri: um.....zu yapısı (mastar)   um.....zu yapısı (mastar) Puce-p11Cuma 15 Ocak 2010 - 8:51

Um zu kalıbının zamanlar (Zeitsformen) ve edilgen yapıyla ( Passiv) ile uygulanan çekimini yazayım ben de;
um zu sehen = görmek için.
um gesehen zu haben = görmüş olmak için.
um gesehen zu werden = görülmek için.
Heutzutage geht er nicht aus, um von einem anderen nicht gesehen zu werden. (Bugünlerde görülmemek için dışarı çıkmıyor.)
um gesehen worden zu sein = görülmüş olmak için. *

* Nadiren kullanılır. Ben yapıyı vermek için yazdım.
ögreten
Yeni Üye
Yeni Üye
ögreten

Mesaj Sayısı : 1 Başarı Puanı : 1 Rep Gücü : 0 Kayıt tarihi : 23/02/11

MesajKonu: Geri: um.....zu yapısı (mastar)   um.....zu yapısı (mastar) Puce-p11Çarş. 23 Şub. 2011 - 7:23

sayfayi yetersiz buluyorum lütfen anlatim videolarida ekleyin

um.....zu yapısı (mastar)
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Almanca Mastar Cümleleri (Infinitivsätze)
» haben, sein + zu + infinitiv (mastar)
» Sözcük yapısı-1-
» Sözcük yapısı-2-
» Sözcük yapısı-4-